Regler for valg af autoværksted?

regler for valg af autoværksted i danmarkDu kan ikke undgå, at din bil i ny og næ skal besøge autoværkstedet. Der er frit valg af autoværksted, men hvis du vil opretholde fabriksgarantien, er der nogle regler, som skal følges. Vi hjælper dig her med at få styr på, hvilke regler der er gældende, så din bil kan bevare sin garanti.

Frit valg mellem autoriserede og frie værksteder

Din fabriksgaranti bliver overholdt, hvis du får lavet den service på bilen, som er foreskrevet af producenten. Det gælder, uanset om du besøger autoriserede eller frie værksteder. Det betyder, at du får et stempel i bilens servicebog, som er et bevis på, at fabriksgarantien er bibeholdt. Derudover er stemplet lig med, at kvaliteten af eftersynet er foretaget med den fornødne kvalitet.

Forhold dig til serviceintervallerne

Garantien på din bil frafalder, hvis ikke du overholder de serviceintervaller og vejledninger, som findes i servicebogen. Hvis du ønsker at bevare garantien, skal du derfor tjekke servicebogen for at se, hvornår bilen næste gang skal til service. Det anbefales, at du forlanger et eftersyn efter bilproducentens forskrifter og ikke bare nøjes med et bare et generelt servicetjek. Når du har fået et stempel, er det også en god idé at gemme fakturaer, så du har flere beviser på, at serviceeftersynet har fundet sted.

Kend til autoværkstedernes regler

Det er et krav, at værkstedet skal udføre service i henhold til producentens forskrifter ud fra et serviceskema. Dertil skal alle reservedele være originale eller godkendte af producenten. Den skarpe konkurrence omkring reservedele er med til at gøre reservedelene billigere, hvilket har en positiv effekt på dig selv som bilejer. Autoværkstedet skal kunne dokumentere, at der er anvendt godkendte dele.

Krav til producenterne

EU-lov siger, at køberen selv kan vælge værksted efter købet af en bil. Dertil skal alle data, serviceskemaer og så videre gøres tilgængelige for diverse værksteder. Dette er gjort for at undgå fordele i konkurrencen mellem frie værksteder og autoriserede værksteder. Det betyder i korte træk, at du kan vælge det værksted, som du finder bedst.

Krav til alle

Der er altså krav til både dig som bilejer, værkstedet og producenten. Du skal selvfølgelig være mest opmærksom på din andel som bilejer, men det er også klogt, at du kender dine rettigheder i forhold til serviceeftersyn. Der er ingen undtagelser til specifikke bilmærker, men der er mulighed for ekstra tilkøbsprodukter og forsikringer ved visse mærker.

Vær opmærksom på reklamationsret og garanti ved reparation

Der er forskel på reklamationsret og garanti og så fabriksgaranti. Garantien kan frafalde, hvis ikke reparationen foretages på sælgers værksted. Men der er også forskel på eftersyn og reparation. Det er vigtigt at skelne herimellem, så garantien ikke frafalder unødigt. Dertil bør du altid få et skriftligt tilbud på den endelige pris, uanset om værkstedet har en fast pris eller kører med timepris. Sørg for, at uventede udgifter ikke dukker op.

Besøg også dkfritidbil og læs flere artikler om bilen

Hvad er tillægsgarantier?

Mange værksteder tilbyder deres kunder tillægsgarantier for at få dem til at forblive deres kunder. Det kan for eksempel være mobilitetsgaranti eller motorgaranti. Ved en motorgaranti dækkes udgifterne til en ødelagt motor eller gearkasse, hvis bilen har overholdt de serviceeftersyn, som er foreskrevet fra fabrikkens side.

Forskellige tilbud fra autoværkstederne

Sommetider kan et tilbud fra et autoværksted være svært at gennemskue. Nogle værksteder kører med faste priser for hver ydelse, mens andre har en timepris. Hvis din ydelse tager lang tid at få lavet, kan en fast pris med stor sandsynlighed godt svare sig og ligeledes med en timepris, hvis opgaven er hurtigt klaret. Et værksted må ikke slække på kvaliteten af ydelsen uanset hvad. Igen rådes det til, at du altid får et skriftligt tilbud, så prisen fremgår sort på hvidt.

Et hav af muligheder

Der findes utallige autoværksteder rundt omkring i landet. Nogle selvstændige og andre som del af en kæde. Automester og Super Dæk Service er nogle af de mest kendte autoværkstedskæder i landet. Her betjener de både private, erhvervsfolk, landbruget og mange andre. Disse kæder har værksteder i hele landet, og der findes med sikkerhed et værksted nær dig. Hvis du er i tvivl om dit valg af værksted, kan du med fordel henvende dig der.

Læs også på forbrug her